Sydamerika

Brasilien og Argentina med højdepunkter


Fra 17. november til 30. november 2024 kan du på en studietur opleve flere af højdepunkterne i de to kæmpe lande - Rio de Janeiro på Copa Cabana stranden, Iguazu vandfaldene, Buenos Aires med tangoshow, besøg på farme og meget mere for alle.


Sidste frist for tilmelding og indbetaling af depositum er 16. september 2024


I samarbejde med Effektivt Landbrug og vores kontakter i Sydamerika skal vi på en meget alsidig studietur med vægt på natur, kultur, planteavl og husdyr i Brasilien og Argentina. Turen er således lavet til landmænd og deres ægtefæller/samlevere.

 

Som rejseleder deltager tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen på hele turen. Han sørger sammen med de lokale guider for oversættelse ved besøgene og er behjælpelig med råd og vejledning fra tilmelding til studieturen slutter.

 

For de to sydamerikanske lande gælder, at de er særdeles store efter danske forhold. I markbruget er der meget stærk fokus på at hente høje udbytter med moderne dyrkningsteknikker og lave omkostninger.


Det vil sige, at handelsgødning, planteværn og GM-afgrøder bliver brugt sammen med reduceret jordbearbejdning hos de proffe landmænd. Men der er også gartnerier, som satser på økologisk produktion. Begge dele besøger vi i Brasilien. Men Brasilien er større end Australien, og derfor bliver det kun et lille udsnit af det store land, vi når at se på studieturen. I Argentina ser vi også landbrug med forskellige produktioner og størrelser.

 

Starter i Rio de Janeiro

Vi starter i millionbyen Rio de Janeiro, som blandt andet byder på den verdensberømte strand Copa Cabana. Vi bliver indkvarteret på et hotel, der ligger lige ud til den brede boulevard, der går langs hele stranden. Dagen efter er vi på heldags sightseeing i bus og oplever nogle af byens største seværdigheder - for eksempel Cristo Redentor, den meget berømte Kristus-statue, som står på det 710 meter høje bjerg Corcovado, hvorfra vi kan se ud over den enorme by. Efter frokost på restaurant besøger vi om eftermiddagen Sukkerbjerget, der også har en storslået udsigt over byen og dens strande.


På anden dagen i Brasilien kører vi til den vestlige del af megabyen Rio de Janeiro. Vi besøger Sítio Roberto Burle Marx, som er udpeget til Unesco verdensarv. Her kan vi på det cirka 40 hektar store område blandt opleve flere end 3.500 arter af planter.

Efter dagens spændende program går turen tilbage til Rio de Janeiro for at spise middag.


Næste dag har vi tid om formiddagen til for eksempel at bade på den flotte Copa Cabana strand eller gå en tur, før vi spiser frokost og efterfølgende kører til lufthavnen for at flyve til Curitiba. Derfra kører vi med en overnatning til vandfaldene i Foz do Iguacu. Undervejs besøger vi nogle typiske landbrug med blandt andet dyrkning af soja og majs med flere afgrøder.


Mens vi er i Brasilien oversætter vores lokale guide til engelsk, som efterfølgende bliver oversat til dansk - så alle er med i oplevelserne.

 

Kæmpe vandfald og vandkraft

Nu er det tid til at opleve noget helt andet, nemlig verdens anden-største vandkraftværk og de storslåede vandfald fra den brasilianske side. Efter en overnatning skal vi først besøge Itaipu vandkraftværket på grænsen mellem Brasilien og Paraguay. Derfra kører vi til Nationalparken på den brasilianske side af de verdensberømte vandfald, som vi efter frokostens skal gå langs. Bagefter bliver der måske mulighed (ikke inkluderet) for at flyve i helikopter (kun hvis vejret tillader det) og opleve vandfaldene i fugleperspektiv. Om aftenen oplever vi et fejende flot show med dans, musik/sang og meget mere efter en overdådig buffet. Vi overnatter på samme hotel som dagen før. 


Næste morgen tidligt kører vi til grænsen, og efter lidt ventetid kommer vi ind i Argentina. Her starter vi med at se vandfaldene i den argentinske nationalpark, som er bevaret regnskov med gangbroer ud til blandt andet Djævlens Gab - hvor vandfaldet starter. Når vi har set det og gået langs vandfaldene, der strækker sig over cirka en kilometer, skal vi ud at sejle på floden i store gummibåde. Vi kommer på meget tæt hold af de imponerende vandfald. Her kan man ikke undgå at blive ret våd. Men da det er højsommer, er det også meget varmt - og man tørrer hurtigt igen. Efter den gigantiske oplevelse kører vi tilbage til hotellet med svømmepøl, hvor vi kan få en dukkert før aftensmaden.

 

Med fly til Buenos Aires

Næste morgen er første stop hos de lokale, oprindelige folk, der i århundreder har boet i regnskoven, som nu næsten er væk. Efter en let frokost kører vi til lufthavnen i Puerto Iguazu for at flyve til Buenos Aires. Her modtages vi af vores danske/argentinske guide, der er med på resten af turen. Om aftenen oplever vi en dejlig middag efterfulgt af et fantastisk flot tangoshow.


Næste morgen skal vi på sightseeing i Buenos Aires for blandt andet at se præsidentpaladset, katedralen hvor den nuværende pave var biskop. Efter det kører vi til Tigre, hvor vi er på sejltur i deltaet med masser af beboede småøer og slet ingen biler.


Efter det kører vi ud på pampassen, hvor vi besøger flere landbrug med flere forskellige produktioner som dyrkning af soja, majs, hvede og frø. Vi håber også på at få et besøg på en feedlot med opfedning af kvæg og skal besøge en mindre mælkeproducent.


Vi har også en aftale med det danske andelsselskab DLF, der er verdens største inden for frøavl, om et besøg hos dem i det, der på den sydlige halvkugle hedder PGG Wrightson.

 

Se artikler fra tidligere studieture

Mange professionelle landmænd i Braslien og Argentina har meget store brug efter danske forhold. Men der findes også mindre og effektive landbrug.


Dog er det sådan, at flertallet af de mindre landbrug i Argentina bortforpagter deres jord på et-årige kontrakter. Det gør mange af de større også, og derfor bliver en temmelig stor andel af jorden i Argentina drevet af maskinstationer eller landmænd med høj kapacitet.


Vi har fundet fire af flere artikler frem, som har været bragt i Effektivt Landbrug - det er dog ikke sikkert, vi lige netop i år har de besøg, der omtales i artiklerne. Men de giver en god fornemmelse af, hvordan nogle der drives landbrug i Argentina og Brasilien.


Læs om DLF, der nu ejer virksomheden PGG Wrightson, som vi besøger i år her og her.


Vi besøger et gartneri i Brasilien, mens vi er i Rio de Janeiro, som du kan læse om her.


Vi har også i Argentina besøgt en feedlot, som nu er lukket. I stedet besøger vi en anden og mindre feedlot - læs om feedlot her.


I Brasilien og Argentina dyrker de fleste uden plov - her kan du læse om en farmer i Brasilien. På årets tur besøger vi en pløjefri landmand, men ikke ham, artiklen handler om.


Til fleres overraskelse er der også dyrkning af ris i det nordlige Argentina . Det kan du læse om her, idet vi dog ikke har sådan et besøg i år.

 

Tilmelding

Tilmelding senest 16. september kan ske skriftligt ved brug af online på tilmeldingsblanketten eller ved brug af tilmeldingsblanketten, der er bagerst i programmet.


Indbetaling af depositum 15.000 kroner, der blandt andet dækker flybilletterne, skal ske senest 13. september 2024. Dette er også sidste frist for tilmelding. Tilmelding er først bindende efter betaling af depositum. Se i øvrigt de nærmere betingelser for rejsen bagerst på tilmeldingsblanketten.

 

Inklusive i turen er følgende:

 • 14 dage inklusive ud- og hjemrejse
 • Flyvning København til Rio de Janeiro.
 • Flyvning fra Rio til Curitiba
 • Flyvning fra Puerto Iguazu til Buenos Aires
 • Flyvning fra Buenos Aires til København
 • 11 aftensmad inkl. tangoshow i Buenos Aires
 • 12 overnatninger på turistklasse hoteller
 • 11 frokoster (på restaurant eller sandwich/madpakke i henhold til programmet)
 • Bus i Brasilien
 • Bus i Argentina
 • Lokale guider, der enten snakker dansk eller engelsk, som herefter oversættes til dansk af Niels Damsgaard Hansen
 • Entré til arrangementer nævnt i programmet
 • Bådtur ved vandfaldene og i Tigre deltaet


 •  

Prisen inkluderer ikke:

 • Rejseforsikring (erhvervsrejseforsikring er nødvendig for alle, der har landbrug som erhverv - spørg om hvad du/I har brug for af forsikring)
 • Transport til og fra danske lufthavne
 • Drikkevarer til frokost og aftensmad
 • Drikkepenge undervejs
 • Personlige udgifter undervejs

 

Pris

Prisen ved mindst 25 deltagere er:

35.595 kroner i delt dobbeltværelse

42.095 kroner i eneværelse (begrænset antal pladser)

Forudsætning for disse priser er de nuværende (17. februar 2024) valutakurser på de relevante valutaer

 

Yderligere oplysninger:

Hvis du er interesseret eller vil have yderligere oplysninger kontakt gerne Niels Damsgaard Hansen

ved at skrive til: niels@rejsogoplev.dk eller ringe til 51 41 71 58