Studieturen har fagligt fokus på mælkeproduktionen i landet, og herunder klimatilpasning, irsk kultur og den betagende natur. I prisen er inkluderet alle programpunkter, entreer og alle måltider.
UDSOLGT
Irland er et landbrugsland ligesom Danmark men med en næsten dobbelt så stor mælkeproduktion, mange kødkvæg og endnu flere får.
Mælkeproducenter, klima og miljø
Irland omtales ofte som ‘Den grønne ø’, og det grønne irske græs er en vigtig del af foderet for Irlands 1,6 millioner malkekøer. Men hvordan håndterer de irske landmænd hensynet til klima og miljø? Det kigger vi på ved besøg hos malkekvægsbesætninger og rådgivning. Irland har fokus på bæredygtighed gennem flere programmer, hvor der arbejdes med ændringer af praksis såsom forbedring af fodereffektivitet, bedre genetik og mere klimavenlig gødskning.
Irlands oste og tørvegravning
Irerne fortæller gerne om deres osteproduktion, og at de er lige i hælene på Frankrig, der ellers er kendte for deres prisvindende oste verden over. Det endelige program for rejsen forventes at indeholde fortællingen om ostens vej fra ko til bord ved besøg på et gårdmejeri.
Gennem mange år er der blevet gravet tørv i Irland. Det sker stadig dog i mindre omfang. Vi hører om moserne, tørvegravning og miljøpåvirkning på en guidet tur i en del af ‘Bog of Allen’.
Kultur: øl, whisky, musik og et par hyrdehunde
Den irske øl, whisky, pubkulturen og irsk folkemusik er et must at opleve, når man besøger Irland, og naturen er værd at dvæle ved.
Den ser vi især ved ’Cliffs of Moher’, hvor Irlands vestkyst møder det Nordlige Atlanterhav, og når vi besøger ’The Burren’, der er en kæmpe sandstensslette. Altsammen oplever vi på en rundrejse fra Dublin over Cork og Galway tilbage til Dublin, hvor vi på turen også skal se irske hyrdehunde i arbejde.
Undervejs møder vi naturligvis de to irske piger: Molly Malone i Dublin og The Galway Girl i Galway. Ikoniske, kendte og støbt i bronze med hver deres historie og sange tilknyttet.
Hør sangen om Molly Malone med The Dubliners.
Og sangene om The Galway Girl med Steve Earle og Ed Sheeran.
Dag til dag programmet herunder er nærmere uddybet i rejseprogrammet - klik på den orange knap øverst på siden.
Søndag den 5. Oktober - Udrejse, Guiness og Dublin
Udrejse fra Billund kl. 6.25 og København kl. 8.05
Vi rejser samlet fra København til Dublin, hvor vi lander kl. 9.25
Efter et frokoststop ankommer vi til Guiness Storehouse, hvor vi på en rundtur bliver ført ind i brygningen af den verdensberømte drik og smager på den.
Vi fortsætter til hotellet i Dublin, der er Irlands hovedstad. Dublin gennemstrømmes af floden Liffey, og vi bor på den ene side af floden i gåafstand til centrum på den anden side af den.
Mandag den 6. oktober – Landbrugsbesøg, klima og miljø i samarbejde med Teagasc
Efter morgenmaden fortsætter vi sydpå mod Cork, hvor vi skal overnatte de næste to dage.
Dagens program er udarbejdet i samarbejde med Teagasc – Styrelsen for landbrug- og fødevareudvikling. Vi besøger afdelingen i Moorepark og får et generelt overblik over kvægforskningen i Irland, samt hørere nærmere om arbejdet med optimal tilførsel af gødning til græsmarker og håndtering af emission af drivhusgasser.
Tirsdag den 7. oktober – Landbrugsbesøg i samarbejde med ICBF
Vi kører ud fra Cork og besøger mælkeproducenter i området.
Første besøg er hos Kevin Thomey, der ejer 2 gårde og yderligere har leaset 5 gårde med ca. 300 malkekøer på hver, der er dog 450 køer på gården, som vi skal besøge. Alle gårde drives med sæsonkælvning og maksimal afgræsning fra februar til november, så græsmarksstyring har stor fokus.
Produktionen er ca. 500 kg værdistof pr. år, og der anvendes i dag udelukkende sæd af irsk Holstein til produktion af næste generations malkekøer. Tidligere er der også anvendt en del jerseysæd. Da udskiftningsprocenten er lav, anvendes der desuden i stort omfang Angussæd. Kevin Thomey er formand for det rådgivende udvalg vedrørende malkekvæg tilknyttet Teagasc Moorepark Food Research.
Programmet efter frokost er udarbejdet i samarbejde med ICBF, der er en nonprofitorganisation, som har til opgave at levere kvægavlsinformationstjenester til den irske mejeri- og oksekødsindustri. Vi møder Kevin Downing, der er konsulent hos ICBF, på hans gård med 150 Holstein køer. Kevin vil fortælle om sit kvægbrug og om kvægbrug i Irland generelt med særlig fokus på de spændende programmer ICBF gennemfører med storskala genotypning af både malke- og kødkvæg.
Sidst på dagen besøger vi Jameson Whisky Distillery, før vi vender tilbage til Cork.
Onsdag den 8. oktober – Landbrugsbesøg og unik natur og irske hyrdehunde
Efter morgenmaden pakker vi bussen og sætter kurs nordpå.
Vi besøger en kvægbruger undervejs før vi sætter kursen mod det store kalkstensområde The Burren, der som en mosaik er gennembrudt af græs-, skovland, hasselkrat og søer. I området ligger Caherconnell Stone Fort & Sheepdog Demonstrations, hvor vi skal opleve hyrdehunde i arbejde og høre om træning af dem - blandt andet hvad forskellen er når hundene arbejder på får og på kvæg. Vi får også en guidet rundvisning i Caherconell Stone fort fra middelalderen. Fortet har beskyttet familier bosat i området gennem flere hundrene år.
En stenkast fra Caherconell Stone Fort ligger Poulnabrone stendysse - er forhistorisk gravmonument.
Før vi finder vores hotel i området besøger vi Ailwell Burren Gold Cheese, og smager lokalproducerede oste.
Torsdag den 9. oktober: Voldsom vestkyst,
Vi bruger dagen i området og skal blandt andet opleve den irske vestkysts voldsomme møde med Atlanterhavet. Vi stopper ved Cliffs of Moher, der er et af Irlands helt store turistmål. Her går man på toppen af klipperne, der faldet op til 200 meter ned mod Nordatlanten.
Vi fortsætter til Galway, der er kendt for sig rige musikliv. Der ankommer vi hen på eftermiddagen og der er lidt tid på egen hånd eller en lille byvandring sammen med rejselederne.
Der er rig mulighed for at besøge pubber med ægte irsk livemusik.
Fredag den 10. oktober – Højmose og tørv før hjemrejse.
I århundrede har de irske moseområder bidraget med tørv til både husholdning og kommercielle virksomheder.Vi besøger Lullymore Heritage & Discovery Park Ltd., hvor vi på en guidet gåtur gennem skov- og tørveområder, bliver klogere på, hvilken indflydelse tørvegravning har haft på højmoserne i Irland. Medarbejderne i parken er efterkommere af tørvegraverne, og de arbejder nu på at genskabe et område af tørvemosen til det, den var engang.
Vi fortsætter derfra til Dublins lufthavn, hvor vores fly afgår kl. 19.05. Ankomst København kl. 22.15. og Billund kl. 23.55
Rejseledere med kendskab til kvæg
Rejseledere på turen er Anne og Gert Aamand. Gert er agronom og har en lang karriere indenfor kvægavl med mange internationale relationer blandt andet som CEO for Nordisk Avlsværdivurdering.
Anne har mange års erfaring som professionel rejseleder og guide. Undervejs på rejsen bliver der fortalt om landet og områder, vi rejser igennem.
Ved besøgene oversættes til dansk.
Kort om turen, hvis pris er inklusive følgende:
Prisen ved mindst 16 deltagere er:
Prisen inkluderer ikke:
Du kan læse meget mere om turens indhold i dagsprogrammet, som du kan se her på hjemmesiden. Har du spørgsmål, så skriv gerne til gert@rejsogoplev, eller ring til Gert: 21 71 77 88, Anne: 40 27 28 98
Tilmelding senest den 28. juli.