Færøerne
Studietur til Uganda - landbrug

Færøerne - landbrug, natur og kultur

Studietur  27. februar - 2. marts 2023

Spørg gerne på pladser på denne spændende studietur


Mælkeproduktion, fåreavl, rådgivning, mejeri, foderstof og øernes unikke oplevelser med højt til loftet på mange måder. 

 

Midt i Nordatlanten - lige nord for Skotland og sådan cirka midt mellem Norge og Island - er Færøerne et moderne samfund, som de senere år har haft stor økonomisk fremgang. Mest på grund af sin fiskeindustri og i mindre grad på grund af de stadig flere turister, som vil opleve den unikke natur, kultur og folket med sine egne, stolte traditioner.

 

Måske virker det ikke sandsynligt, at færingerne også er selvforsynende med de fleste mælkeprodukter bortset fra oste? Men det er de, og der er de senere år bygget flere topmoderne kostalde, hvorfra mælken leveres til eget mejeri i hovedstaden Torshavn.

Der er også et stort fårehold - nogle mener lidt for stort i forhold til den mulige græsning, og der er sågar også færøske heste.

Sagt på en anden måde er der derfor meget at opleve og få et indblik i for danske landmænd og deres ægtefæller/samlevere.

 

Fly med Atlantic Airways fra Billund

Med sin beliggenhed derude i det ofte vindblæste hav er der to muligheder for at komme frem til øerne. Nemlig enten med skib eller fly. Sejlturen til Færøerne tager cirka 36 timer hver vej - eller tre døgn frem og tilbage.

Flyveturen med Atlantic Airways, landets eget flyselskab, tager kun cirka to timer fra Billund, hvorfra vi flyver til Vagar. Det er Færøernes eneste lufthavn, og derfra er der cirka en times kørsel i bus til hovedstaden Torshavn.


Man kan måske undre sig over, at lufthavnen er så langt væk fra den by, hvor knapt halvdelen af færingerne bor. Men svaret er ganske enkelt, at det stort set er det eneste sted på de 18 øer, hvor der med nød og næppe kunne skabes plads til en tilstrækkelig lang landingsbane med tilhørende indflyvning.

 

Programmet de enkelte dage

På udrejsedagen, mandag 28. februar, ankommer vi klokken 09.55 og kører til Hotel Færoyar, der er et unikt 4-stjernet hotel højt beliggende med udsyn over hele Torshavn, hvor vi bor alle tre nætter. Her spiser vi frokost. Bagefter kører vi den korte vej til Hoyvik for at besøge mælkeproducent Sigert Patursson, der også er formand for MBM, øernes andelsmejeri, foderstof, maskinforretning og landmandsbutik.


Tirsdag besøger vi Búnaðarstovan – vi modtages af Jens Ivan í Gerðinum, landbrugsrådgiver, som orienterer om det færøske landbrug. Derfra kører vi til Klaksvig, hvor der er frokost på egen hånd. Efter godt en time sejler vi den korte tur til øen Kalsoy for at Eyðun Eliassen i Trøllanes (Troldenæs). Han er rigtig god til at fortælle om sin professionelle fåreavl og vise rundt på øen.
Vi sejler efter besøget tilbage til Klaksvig og kører derfra tilbage til hotellet, hvor vi får vores aftensmad.


Onsdag formiddag besøger vi MBM, der er betegnelsen for øernes eneste mejeri, foderstof og maskinforretning mv. Vi kan ikke komme ind i selve mejeriet, men får en god orientering om produktionen og smagsprøver.
Vi kører videre og oplever den nye tunnel med rundkørsel udsmykket af Trondur Patursson. Undervejs en let frokost, før vi besøger Roi Absalonsen og Esmar Sørensen i Viðareiði på Vidoy. De er mælkeproducenter i en af de nyeste stalde på Færøerne


Om aftenen besøger vi landmand med meget mere Joannes Patursson, som sammen med familien er værter for aftenens traditionelle, færøske middag i Roykstovuni i den gamle kongsgård i Kirkjubø - det er en helt speciel oplevelse. Middagen her er inklusive drikkevarer.

Torsdag formiddag har vi nogle timer på egen hånd i Torshavn, før vi kører tilbage til lufthavnen i Vagar for at flyve hjem til København.

Mere om Færøerne

Læs gerne mere om Færøerne på Atlantic Airways hjemmeside her

eller se en video med Søren Ryge her

eller en video med rådgiver Jens Ivan Gerðinum her

eller en video fra internationale landbrugsjournalisters studietur 3.-7. juli 2022 her

Du kan også læse en artikel fra en tidligere studietur her og en her


Erfaren rejseleder med på hele turen

Niels Damsgaard Hansen er rejseleder og har været på Færøerne flere gange.

 

Hvis du vil vide mere

For yderligere oplysninger skriv til Niels Damsgaard Hansen på e-mail: niels@rejsogoplev.d eller ring på mobil 51 41 71 58.


Pris og tilmelding

Prisen for at deltage i studieturen i delt dobbeltværelse er 9.750 kr.

Ønsker du eneværelse er der et tillæg pr. værelse på 2.550 kr.
rejs og oplev

Rejs og oplev aps

Vistoftevej 10

8660 Skanderborg

Rejsegarantifonden nr. 2911

Cvr. nr.: 39500426

Tlf.: 51 41 71 58

mail: oplev@rejsogoplev.dk