Færøerne
Studietur til Uganda - landbrug

Færøerne - landbrug, natur og kultur

Studietur  26. - 29. februar 2024 med maks. otte deltagere


Lukket for tilmelding


Mælkeproduktion, fåreavl, rådgivning, mejeri, foderstof og øernes unikke oplevelser med højt til loftet på mange måder. 

 

Midt i Nordatlanten - lige nord for Skotland og sådan cirka midt mellem Norge og Island - er Færøerne et moderne samfund, som de senere år har haft stor økonomisk fremgang. Mest på grund af sin fiskeindustri og i mindre grad på grund af de stadig flere turister, som vil opleve den unikke natur, kultur og folket med sine egne, stolte traditioner.

 

Måske virker det ikke sandsynligt, at færingerne også er selvforsynende med de fleste mælkeprodukter bortset fra oste? Men det er de, og der er de senere år bygget flere topmoderne kostalde, hvorfra mælken leveres til eget mejeri i hovedstaden Torshavn.

Der er også et stort fårehold - nogle mener lidt for stort i forhold til den mulige græsning, og der er sågar også færøske heste.

Sagt på en anden måde er der derfor meget at opleve og få et indblik i for danske landmænd og deres ægtefæller/samlevere.

 

Fly med Atlantic Airways fra København

Med sin beliggenhed derude i det ofte vindblæste hav er der to muligheder for at komme frem til øerne. Nemlig enten med skib eller fly. Sejlturen til Færøerne tager cirka 36 timer hver vej - eller tre døgn frem og tilbage.


Flyveturen med Atlantic Airways, landets eget flyselskab, tager kun cirka to timer fra København, hvorfra vi flyver til Vagar. Det er Færøernes eneste lufthavn, og derfra er der cirka en times kørsel til hovedstaden Torshavn.


Man kan måske undre sig over, at lufthavnen er så langt væk fra den by, hvor knapt halvdelen af færingerne bor. Men svaret er ganske enkelt, at det stort set er det eneste sted på de 18 øer, hvor der med nød og næppe kunne skabes plads til en tilstrækkelig lang landingsbane med tilhørende indflyvning.

 

Programmet de enkelte dage

På udrejsedagen, mandag 26. februar, ankommer vi klokken 13.40 og kører derefter mod Torshavn, hvor vi besøger mælkeproducent Sigert Patursson, som har et moderne staldanlæg. Men der er en afgørende forskel på hans stald og de danske stalde, nemlig at konstruktionen er meget kraftigere på grund af de meget voldsomme storme, der ind i mellem er på øerne midt ude i Atlanten. Der er også meget andet, der er anderledes, hvilket vi skal høre om.


Efter besøget kører vi til Hotel Færoyar, der er unikt, 4-stjernet og højt beliggende med udsyn over hele Torshavn. Her bor vi alle tre nætter. Her spiser vi også aftensmad den første og tredje aften.


Tirsdag besøger vi Búnaðarstovan – vi modtages af Jens Ivan í Gerðinum, landbrugsrådgiver, som orienterer om det færøske landbrug. Derfra kører vi til Klaksvig, hvorfra vi sejler en kort tur til et besøg hos Eyðun Eliassen, Trøllanes (Troldenæs) på øen Kalsoy. Han er rigtig god til at fortælle om sin professionelle fåreavl og vise rundt på øen.
Vi sejler tilbage til Klaksvig og kører derfra tilbage til Torshavn, hvor vi får vores aftensmad.


Onsdag formiddag besøger vi MBM, der er betegnelsen for øernes eneste mejeri, foderstof og maskinforretning mv. Vi kan ikke komme ind i selve mejeriet, men får en god orientering om produktionen og smagsprøver.
Vi kører videre og oplever den nye tunnel med rundkørsel udsmykket af Trondur Patursson. Undervejs en let frokost, før vi besøger Roi Absalonsen og Esmar Sørensen i Viðareiði på Vidoy. De er mælkeproducenter i en af de nyeste stalde på Færøerne.
Om aftenen er vi tilbage på hotellet, hvor vi spiser vores aftensmad.


Torsdag morgen kører vi til Saksun for at se den lille kirke, som ligger ved havet. Derfra tilbage til Torshavn, hvor der er lidt tid til at se sig omkring, før vi kører tilbage til lufthavnen for at flyve hjem til København kl. 14.30. Frokosten (ikke inkluderet) må enten blive i lufthavnen eller på flyet.

Mere om Færøerne

Læs gerne mere om Færøerne på Atlantic Airways hjemmeside her

eller se en video med Søren Ryge her

eller en video med rådgiver Jens Ivan Gerðinum her

eller en video fra internationale landbrugsjournalisters studietur 3.-7. juli 2022 her

Du kan også læse en artikel fra en tidligere studietur her og en her


Erfaren rejseleder med på hele turen

Niels Damsgaard Hansen er rejseleder og har været på Færøerne flere gange.

 

Hvis du vil vide mere

For yderligere oplysninger skriv til Niels Damsgaard Hansen på e-mail: niels@rejsogoplev.d eller ring på mobil 51 41 71 58.


Pris og tilmelding

Prisen for at deltage i studieturen i delt dobbeltværelse er 9.750 kr.

Ønsker du eneværelse er der et tillæg pr. værelse på 2.550 kr.